Tips Voorhet Renoverenvan Debadkamer

Bij het renoveren van een badkamer komt heel wat kijken. Er duiken geregeld onverwachte problemen op en ook de kostprijs ligt vaak hoger dan verwacht. In dit artikel kom je te weten hoe je de badkamer renovatie snel laat verlopen en hoeveel je verbouwingswerken kunnen kosten.

Goed Begonnen is Half Gewonnen!

Om de renovatiewerken vlot en aangenaam te laten verlopen, kan je heel wat voorbereidend werk uitvoeren. Maak een planning op en kijk na wat vernieuwd moet worden en hoeveel dit ongeveer zal kosten. Zo voorkom je onvoorziene kosten, tijdverlies en ergernissen eens de werken van start gegaan zijn. Met onderstaand stappenplan zal je badkamer renovatie een pak vlotter verlopen.

Stap1: Maak Een Grondplan En Puzzel Met de Indeling

De meeste badkamermeubels en sanitaire toestellen hebben standaard afmetingen. Naar de winkel hollen om alles op te meten is dus helemaal niet nodig. Je neemt gewoon een blad papier en tekent het grondplan uit op schaal 1/50. Dit doe je door alle afstanden in centimeter te delen door 50. Op een gewoon A4-blad is plaats voor badkamers tot 10 meter breed. Vervolgens kan je kaartjes maken op dezelfde schaal met alle elementen die je wil plaatsen. Je hoeft dan enkel nog te puzzelen tot je tevreden bent met de indeling.

Standaardafmetingen

 

 • Enkele wastafel
 • 80 à 90cm breed – 60cm diep ( 1,8cm x 1,2cm op schaal 1/50)
 • Dubbele wastafel
 • minimum 130cm breed – 60cm diep ( 2,8cm x 1,2cm op schaal 1/50)
 • Kolomkast
 • 40cm of 60cm breed – 34cm diep ( 0.8cm x 0.7cm of 1.2cm x 0.7cm op schaal 1/50)
 • Toilet
 • 90 cm breed – 130cm diep met ruimte voor zitten inbegrepen ( 1.8 x 2.6cm op schaal 1/50)
 • Vierkante douche
 • minimaal 80 x 80cm tot 100x100cm ( 1.6 x 1.6cm of 2 x 2cm op schaal 1/50)
 • Rechthoekige douche / inloopdouche
 • Van 120cm tot 200cm breed – 90cm tot 110cm diep ( 1.6 x 1.6cm of 2 x 2cm op schaal 1/50)
 • Bad
 • Van 170 x 70cm (vrij klein) tot 190cm x 90cm (heel ruim) – ( 3.4 x 1.4cm of 3.8 x 1.8cm op schaal 1/50)

 

 

Stap2: Koop Eerst Je Materialen, Tegels en Santaire Toestellen

Als je maar één badkamer hebt, is het belangrijk dat het renoveren goed opschiet. Probeer dus zoveel mogelijk materialen aan te kopen en te stockeren alvorens de badkamer uit te breken. Je moet soms heel wat winkels afschuimen alvorens je het perfecte meubel vindt. Meestal moet je dan ook nog enkele weken wachten op de levering.

Stap3: Afvoerbuizen en Leidingen Controleren

Nu de badkamer uitgebroken is, kan je makkelijk nagaan of de toevoerkranen en afvoerbuizen nog naar behoren werken. Zie je kalkvorming of gaan de kraantjes moeilijk open en toe, dan vervang je ze beter meteen. Zo kom je binnen enkele jaren niet voor onverwachtse problemen te staan.

 

Kostprijs Badkamer Renoveren

De kostprijs van een nieuwe badkamer hangt af van twee belangrijke factoren: de materiaal- en meubelkeuze en of je zelf renoveert of laat renoveren. Onderstaande cijfers geven alvast een goede indicatie over de kostprijs. Let wel op! Installateurs plaatsen vaak enkel het sanitair dat je via hen koopt. Dit om latere discussies over de kwaliteit en de materialen te voorkomen.

Badkamertegels

Kwalitatieve keramische tegels beginnen vanaf €25 per vierkante meter en kunnen al snel oplopen tot €100. Voor een correcte kostenraming mag je op een gemiddelde rekenen van €60 per vierkante meter. Wanneer je de tegels wil laten plaatsen, komt hier nog eens €50 per vierkante meter bij.

Het Badkamermeubel

Een gemiddeld badkamermeubel kost tussen de €700 en €2000. De prijs van de installatie bedraagt ongeveer 20% van de aankoopprijs. Je kan de kosten van de renovatie drukken door het meubel zelf uit te breken.

Het bad, de(Inloop) Douche en Het Toilet Renoveren

De prijs van sanitair kan flink verschillen naargelang de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, materiaalgebruik en technische snufjes. Voor een basis badkamer mag je rekenen op een budget van €2500. Dit bedrag kan al snel oplopen tot €7500 of meer.

Kostprijs Badkamerrenovatie

Voor het plaatsen van een volledig vernieuwde basis badkamer mag je rekenen op een budget van €10.000. Wanneer je hoogwaardige materialen wil gebruiken, nieuwe snufjes wil plaatsen of ketels en leidingen moet vervangen, heb je snel nood aan een budget van € 25.000. Let je nauwkeurig op het budget en doe je de renovatie zelf, kan je voor € 5000 al een nieuwe badkamer plaatsen.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s